Ontspannende uitjes: wandelen in het bos

Een boswandeling kan voor een heerlijke ontspanning zorgen.

Er is haast niks zo ontspannend als een goede wandeling in de natuur. Met name in het bos kun je goed tot rust komen.

Meer zuurstof

Een van de redenen dat een mens zo goed kan ontspannen in het bos, is de verhoogde hoeveelheid zuurstof. Dit geeft onze lichaamscellen een extra  stoot energie. Dit maakt onze geest rustiger en maakt het makkelijker om te genieten en te ontspannen.

Ritmisch bewegen

De ritmische beweging van het lopen, zorgt voor een betere verbinding tussen de twee hersenhelften. Dit betekent dat het creatieve van de rechter hersenhelft verbonden wordt met het structurele van de linker hersenhelft. Deze combinatie kan voor hele nieuwe inzichten en ingevingen zorgen.

De natuur als rustgever

De geluiden en geuren van de natuur hebben, naast de schitterende aanblik, een zeer rustgevende werking op de geest van de mens. De natuur kan ons dichter bij onszelf brengen en ook dichter bij ons onbewuste brengen.

Extra ontspanning: een ontspanningsoefening

Als je ergens een rustig plekje in het bos hebt gevonden, is het heerlijk om een ontspanningsoefening te doen. Zo maak jij jouw ontspanning nog groter.

Een simpele kleine oefening gaat als volgt:

Plaats je beide voeten stevig op de grond (met mooi weer kun jij je schoenen ook uitdoen) en sluit je ogen. Het enige wat je nu de komende vijf minuten gaat doen is met je ogen dicht luisteren. Wat hoor je allemaal? Hoor je nog mensen? Zijn er vogels aan het zingen? Waait de wind door de bomen? Neem alles in je op.

Als je het lastig vindt om je te concentreren op de geluiden, kun je ook je ogen openhouden en elk geluid dat je hoort opschrijven op een stukje papier. Dit houdt vaak je hersenen beter gefocust.

Neem na deze oefening wel een paar minuten de tijd om je ogen weer te laten wennen en drink een beetje water.

[xyz-ihs snippet=”bolwandelen”]

Een reactie

Reacties zijn gesloten.