Wat is ontspanning?

Ontspanning kan zowel lichamelijk als geestelijk.

Ontspanning is het tot rust komen van lichaam en geest. Het is heerlijk en de stress van alles is weg. We hebben ontspanning nodig om gezond te blijven en gelukkig te zijn.

Hoe kun je ontspannen

Zoals  ik in het voorstukje al schreef is ontspanning zowel een geestelijk iets als een lichamelijk iets. Je kunt dus ook op twee manier ontspannen:

  • Lichamelijk
  • Geestelijk

Dit houdt in dat je kunt ontspannen door je op een van deze twee manieren te richten.

Lichamelijk ontspannen

Lichamelijke ontspanning wordt meestal veroorzaakt door een goede doorbloeding van het lijf. Door een goede doorbloeding komt er namelijk meer zuurstof in de cellen en worden afvalstoffen afgevoerd. Dat is precies wat het lichaam nodig heeft om tot rust te komen.

Een goede doorbloeding van het lichaam kun je op meerdere manieren krijgen. De manier die op nummer 1 staat is natuurlijk lichaamsbeweging. Wandelen, fietsen, hardlopen, enz. dragen bij aan een ontspannen lichaam.

Een andere manier is een massage. Er zijn zeer veel verschillende soorten massages te krijgen en bijna allemaal veroorzaken ze een goede doorbloeding van de spieren en het weefsel.

Als laatste geef ik je nog een belangrijke mogelijkheid om voor lichamelijke ontspanning te zorgen: warmte. Een warm bad, een bezoekje aan de sauna of het liggen onder de zonnebank zorgen allemaal dat het lichaam warmer wordt. Door de warmte zetten de bloedvaten uit en stroomt er dus meer bloed per minuut door het lichaam.

Geestelijke ontspanning

De beste manier om tot geestelijke ontspanning te komen is het ordenen van gedachten. Als je overzicht hebt in je eigen denken, krijg je meer rust en ontspanning.

Een andere mogelijkheid die leidt tot het ontspannen van de geest is het verdiepen van de ademhaling. Een goede buikademhaling maakt het gemakkelijker om rust te vinden. Mijn vermoeden is dat dit ook iets te maken heeft met het zuurstofgehalte in het bloed wat op deze manier omhoog gaat.

Muziek kan daarnaast voor heel veel ontspanning zorgen. Het luisteren naar goede muziek neemt zorgen weg en maakt het mogelijk om te dwalen in je eigen fantasieën.

Als je een partner, een liefdevolle familie of goede vrienden, dan raad ik je aan lekker te knuffelen. Van dit lichamelijke contact komen hormonen vrij die je gelukkiger en ontspannen maken.

[xyz-ihs snippet=”bolontspanning”]