Slechte eigenschappen zijn goed

slechte eigenschappen

Slechte eigenschappen zijn nodig om een gezond en gebalanceerd mens te vormen. Om die reden, heten slechte eigenschappen vanaf nu minder mooie eigenschappen.

Wat zijn minder mooie eigenschappen?

Minder mooie eigenschappen zijn de eigenschappen waarvan je wel eens denkt:  ”dat is nergens voor nodig. Dat wil ik niet doen.”

Het zijn dus de eigenschappen waarvan je wel eens baalt of die je liever niet zou hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je te perfectionistisch bent.

Wat is de functie van deze eigenschappen

Minder mooie eigenschappen, zoals hierboven omschreven, hebben vaak een groot doel gediend. Vaak zijn deze eigenschappen namelijk ontstaan als een overlevingsmechanische oftewel een verdedigingsmechanisme.

Neem nu perfectionisme als voorbeeld. Dit kan ontstaan zijn doordat je in een omgeving opgroeide waarin zorgvuldigheid en perfectionisme erg belangrijk waren. Of het kan ontstaan zijn uit gepest worden en onzeker gemaakt worden.

Als gevolg daarvan, heb je een mechanisme ontwikkelt die ervoor zorgt dat mensen je niet onzeker konden maken. Alles wat je deed streefde perfectie na.

Omgaan met minder mooie eigenschappen

Op een bepaald moment is het ontwikkelde mechanisme tegen je gaan werken en is het dus een minder mooie eigenschap geworden.

Als je deze eigenschappen aan wilt passen, zodat ze beter in je leven passen, is het belangrijk dat je eerst achterhaalt waarvoor deze eigenschap gediend heeft. Was bijvoorbeeld om je te beschermen tegen pesten?

Vervolgens kun je achterhalen hoe deze functie verandert is. Bevindt je jezelf nu bijvoorbeeld in een omgeving waar je niet meer in gepest wordt, maar kun je een beetje perfectionisme nog wel gebruiken?

Als je dat weet, kun je de eigenschap gaan waarderen en inzetten waar deze nodig is. Hierdoor zal de aanwezigheid van deze eigenschap minder aanwezig zijn op onhandige momenten.

[xyz-ihs snippet=”bolperfect”]