Meer geluk: verwacht niet te veel van anderen

Bepreek wat je verwacht en geniet meer.

Teleurstelling en verdriet zijn twee van de grootste veroorzakers van ongelukkig zijn. Een goede tip om teleurstelling te voorkomen, is het niet te veel verwachten van andere mensen.

De valkuil van verwachtingen

Als we iets verwachten, bouwen we een hoop emoties op. We fantaseren erover dat iets gebeurt of gaan er gewoon van uit dat iets gebeurt.

Dit is geen enkel probleem als de verwachting vervult wordt, maar als de aangewezen persoon jouw verwachting niet vervult, word je teleurgesteld, boos en/of verdrietig. Deze emoties zitten vaak jouw geluk in de weg.

Wat kun je wel en wat kun je niet verwachten

Er zijn altijd dingen die je verwacht, want we kunnen niet zonder verwachtingen. De truc is dat je deze verwachtingen duidelijk maakt aan de mensen over wie ze gaan.

Bijvoorbeeld:

Jij wilt dat je vriend vanavond het eten maakt, omdat jij laat thuis bent. Vraag dan of hij dit doet of maak een afspraak dat degenen die het eerst thuis is voor het eten zorgt.

Er is op het werk een probleem. Ga er niet vanuit dat jouw collega’s het zelf wel oplossen, maar bespreek wie dit gaat oplossen.

Daarnaast heb je vaak al een gevoel of iets of iemand aan jouw verwachtingen kan voldoen. Luister naar dit gevoel en laat het niet ondersneeuwen door gedachten die zeggen dat het wel gebeurt.

[xyz-ihs snippet=”bolverwachtingen”]