Meer geluk: perfect zijn bestaat niet

Het werken naar een perfect en onhaalbaar doel, kan je heel ongelukkig maken.

Hoe vaak lopen we wel niet tegen perfectie aan? Of beter gezegd: de onmogelijkheid om perfect te zijn. 

Perfect zijn is onmogelijk

Laatst had ik een discussie over perfect zijn en deze discussie had de volgende conclusie: perfect zijn is onmogelijk. De natuur, dieren en mensen leven en hebben daarom altijd iets wat niet perfect is. In mijn ogen is dit juist wat het leven zo mooi maakt.

Een harde mening over perfectie

Perfectie is een manier om onzekerheid te voeden. Het perfecte beeld, zoals vele van ons deze kennen, is niet haalbaar. Het perfecte beeld is dus een doel wat je nooit zult behalen. Het gevolg hiervan is dat vele van ons gestrest raken en onzeker worden.

Daarnaast kan het onhaalbare perfecte beeld als excuus gebruikt worden. Omdat dit beeld nooit gehaald kan worden, kan iemand altijd in de slachtofferrol blijven zitten: ‘ik ben het slachtoffer, want dat is niet perfect’ en ‘dat zal me nooit lukken, dus ik ben het slachtoffer’.

Het zal je inderdaad nooit lukken, omdat het onhaalbaar is, maar je bent niet het slachtoffer. Je hebt namelijk zelf een keuze. Je kunt er dus voor kiezen om je doel bij te stellen naar iets wat wel haarbaar is. Het werken naar dat haalbare doel maakt je hartstikke gelukkig!

 

Ps. Ik wil niet met dit stuk zeggen dat iedereen die naar perfectie streeft een slachtoffer speelt. Ik wil alleen duidelijk maken dat het een valkuil is waar je voor op moet passen. Zeker omdat je in een slachtofferrol altijd ongelukkig zult zijn . 

[xyz-ihs snippet=”bolperfect”]