Meer geluk: denken in oplossingen

Als je denkt in oplossingen en mogelijkheden, wordt je een stuk gelukkiger.

We zullen altijd problemen ondervinden in ons leven. Sommige zullen heel groot zijn en sommige zullen klein zijn. Het goede nieuws is dat het oplossen van problemen ons juist gelukkig maakt.

Omgaan met problemen

Dit is voor vele van ons heel lastig. We blijven hangen in het probleem en raken gestrest. Om hieruit te komen kun je twee dingen doen:

Denken in oplossingen en mogelijkheden

Als we tegen iets aanlopen, zijn we als mens geneigd om te denken wat er nu allemaal niet kan en wat er nu niet meer mogelijk is. Dit maakt heel ongelukkig.

Een andere manier van denken, die wel gelukkig maakt, is het denken in mogelijkheden en oplossingen, dus:

  • Wat kan ik nu wel doen?
  • Wat is er nu wel mogelijk?

Probeer niet te snel weer terug te gaan naar de gedachte dat er niks mogelijk is. Houd de vraag wat wel kan langer in je gedachte vast en speel ermee. Om het denken in oplossingen makkelijker en leuker te maken kun je eerst de gekste oplossingen verzinnen. Bijvoorbeeld:

Er komt een kennis langs die vrij onbeschoft is. Eigenlijk is hij net een onopgevoede hond.

Je zou nu als gekke en gefantaseerde oplossing kunnen verzinnen dat jouw hond naar hem toegaat en hem vertelt dat hij een mens is en geen hond en zich dus ook niet als hond hoeft te gedragen.

Een ander (minder) gek idee is dat je een film opzet van mensen die zich nog onbeschofter gedragen als hij. Vervolgens maak je op een subtiele manier de opmerking dat hij familie van deze mensen zou kunnen zijn.

De echte oplossing die hier uit voort zou kunnen komen is de mogelijkheid om met hem te praten en hem duidelijk te maken dat je dit gedrag van hem niet waardeert. Mocht hij nog niet luisteren, dan kun jij je grenzen verdedigen en hem de deur wijzen.

Volg jouw trein aan gedachten vol met mogelijkheden en oplossingen, dan komt er vanzelf iets uit wat jouw probleem oplost. En van een opgelost probleem word je gelukkig!

Over Scarlet Le Pair

Dit is mijn oude blog, dus allereerst excuses voor eventuele spellingfouten die je tegenkomt. :) Grammatica is door mijn dyslexie niet mijn sterkste kant. Mocht je me willen helpen door je gevonden foutjes aan me te mailen, dan is dat altijd welkom. :) Ik hoop dat je een mooi inzicht of een mooie tip uit de artikelen kunt halen, want ze komen namelijk uit mijn eigen reis. :)

Comments are closed.