Het leven: een levenslijn maken

levenslijn

Een variatie op het schrijven van een autobiografie is het maken van een levenslijn. Een levenslijn is meer dan alleen letters en cijfers. Het is een uitbeelding van een verhaal. Een uitbeelding van jouw leven.

Hoe maak je een levenslijn?

Je kunt een levenslijn zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Het is wel aan te raden om meerdere A4’tjes te gebruiken bij het maken van een levenslijn.

De eerste stap bij het maken van een levenslijn is jouw leven indelen in jaren of levensfases. Zo kun je bijvoorbeeld voor iedere vijf jaar een apart A4’tje gebruiken.

Vervolgens ga je informatie opzoeken. Je kunt foto boeken bekijken, herinneringen ophalen of vragen stellen aan familieleden.

De belangrijkste gebeurtenissen uit je leven schieten je hierbij vaak gelijk te binnen.

Nu kun je deze informatie gaan verwerken. Je kunt dit doen door dingen op te schrijven, maar je kunt ook foto’s gebruiken of tekeningen maken. Doe wat voor jou het fijnste is.

Gebruik voor deze verwerking de indelen die je in het begin gemaakt hebt.

Als je klaar bent heb je een soort boekwerk waarin jouw leven wordt uitgebeeld.

Wat kun je met een levenslijn?

Je kunt ervan genieten en naar kijken. Een levenslijn beeldt jouw leven uit.

Je kunt dit ook nalaten aan je kinderen en kleinkinderen. Zo weten ze hoe jouw leven eruit heeft gezien, ze leren jou echt kennen en ze kunnen eventueel leren van alles wat jij meegemaakt hebt.

Een levenslijn kan je helpen inzicht te krijgen in wie jij bent en waarom je bepaalde dingen doet en voelt. Jouw verleden heeft je namelijk gemaakt tot wie je nu bent. Je kunt er dus veel informatie over jezelf vinden.

Met dit inzicht kun je aan de slag gaan en de dingen die je wilt veranderen, veranderen.

[xyz-ihs snippet=”bolinzicht”]