De boomoefening

Een oefening met het verleden, heden en toekomst.

Dit is een oefening die leuk is om een keer te doen. Misschien krijg je wel een heel leuk inzicht en misschien wel niet. Toch heeft deze oefening iets.

Deel 1

Zoek een boom op, die je echt mooi vindt en ga ervoor staan. Observeer de boom goed en ga erbij zitten.

Neem een vel papier en een potloot en schets deze boom. Het maakt niet uit of je hem heel goed schetst of minder goed. Schets hem gewoon. Je mag geen aanpassingen maken aan deze boom, teken hem zoals hij is en niet zoals je wilt dat hij was.

Deel 2

Ga nu op een plek zitten waar je jezelf echt veilig voelt, waar je op je gemak zit en waar je niet al te makkelijk gestoord kan worden.

Kijk eens goed naar de tekening van de boom en teken er wortels bij. Kijk of je dingen van je eigen leven erin erkent.

Deel de boom op in drie delen: het verleden, het heden en de toekomst.

Het verleden

Meestal zijn dit de wortels, de basis van de boom, maar het kunnen net zo goed de takken zijn. Kijk of je in dat deel de trauma’s uit je jeugd herkent. Kijk maar naar minder ontwikkelde wortels van de boom of een beschadiging in de stam.

Kijk of je de positieve dingen herkent, de goed ontwikkelde wortels.

Schrijf de dingen die, je aan de boom, herkent op de tekening of op een los vel papier.

Het heden

Dit is meestal het middelste deel van de boom staat meestal voor het heden. Natuurlijk kunnen ook de wortels of takken voor het heden staan. Dat kan bijvoorbeeld als je op dit moment bezig bent met je goed te gronden of als je bezig bent met groeien en ontwikkelen.

Kijk of je een deel van de boom kan koppelen aan hoe je leven nu is. Herken je de beschadigingen of afgebroken takken? Herken je de ontwikkelingen, de blaadjes of bloesem?

Schrijf de dingen die, je aan de boom, herkent op de tekening of op een los vel papier.

De toekomst

Dit is meestal de top van de boom. Hier kun je niks van herkennen, maar je kunt er wel over nadenken. Schrijf bij het toekomstdeel van de boom op wat je zou willen bereiken in je leven en hoe je dat kan bereiken.

Hierbij wil ik een tip geven: dromen mag!

Afsluiting

Kijk naar het geheel tekening en tekst. Dit is jouw boom. Dit is wie je was, wie je bent en wat je kunt worden. Accepteer dit geheel.

Je kunt deze tekening ophangen of symbolisch aan een ballon de lucht in laten. Ook kun je het meegeven aan het water van een rivier of van de zee. Natuurlijk kun je het ook gewoon weggooien als je er niks mee hebt.

[xyz-ihs snippet=”bolontspanning”]