Aanranding en verkrachting

aanranding en verkrachting

Vandaag wil ik over een gevoelig onderwerp schrijven, namelijk over aanranding en verkrachting. De reden hiervan is dat uit een onderzoek uit 2009 blijkt dat 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 20 mannen ervaring heeft met seksueel geweld. 

Aangifte doen of niet?

Als eerste wil ik aangeven hoe belangrijk het is om aangifte te doen als je aangerand of verkracht bent. Het is verschrikkelijk moeilijk om te doen, daar ga ik zo verder op in, maar het is ook verschrikkelijk belangrijk.

Het is belangrijk, omdat je het zelf makkelijker af kan sluiten als de dader veroordeeld wordt. Veel mensen die geen aangifte doen lopen heel lang met een knagend gevoel rond. Vragen als: ‘heb ik er goed aan gedaan om geen aangifte te doen?’, ‘weet hij/zij wel wat hij/zij mij heeft aangedaan?’, ‘kom ik hem/haar nog eens tegen?’ blijven jaren lang opduiken.

Aangifte doen is ook belangrijk voor je medemens. Je bent hoogst waarschijnlijk niet de enige die door deze persoon is misbruikt en je zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn.

Het belangrijkste natuurlijk wel dat je het emotioneel gezien aankan om aangifte te doen. Als je het echt niet kan, laat het dan maar zitten en besteed alle tijd die je hebt aan jezelf. Je hebt het een en ander te verwerken en hier is tijd en energie voor nodig.

emoties na aanranding of verkrachting

Dit is altijd een moeilijk iets. Mensen die aangerand of verkracht zijn, voelen zich vaak vies en ongewenst. Ze geven zichzelf de schuld.

Laat alsjeblieft een ding duidelijk zijn: er is geen enkele reële situatie denkbaar waarbij het je eigen schuld kan zijn. Het is moeilijk om dat te geloven. Vraag jezelf eens af wat je dan hebt gedaan dat ervoor zorgt dat het voorval jouw schuld is.

Heb jij je niet verzet? Dat is een overlevingsmechanisme.
Heb je niet duidelijk genoeg nee gezegd? Dat hoort ook niet nodig te zijn.
Vaak weet de dader heel goed dat hij/zij iets tegen de wil van een ander doet. Dit voelen ze, want jij straalde het uit en iedereen is in staat dat op te vangen. De dader heeft jouw wil genegeerd en dat is niet jouw schuld.

Als je met veel emoties worstelt, is het verstandig om naar een psycholoog of andere therapeut te gaan. Zij kunnen je helpen op een fijne manier verder te leven na deze nare gebeurtenis.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone
Scarlet Le Pair

Over Scarlet Le Pair

Ik ben een passievolle, jonge vrouw die mensen graag rust en geluk brengt. Dit doe ik in het dagelijks leven als persoonlijk begeleider. Daarnaast heb ik een grote passie voor schrijven. Deze passie zet ik hier in om jou informatie te geven over ontspanning en genieten. Warme groet, Scarlet Le Pair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>